De gevel laten impregneren: doelen, voordelen en werkwijze

Wat houdt het (laten) impregneren van uw gevel in?

De gevel van uw buitenmuur laten impregneren tegen vocht, houdt in dat er en beschermende laag gel op de buitenkant van de gevel wordt aangebracht. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat er geen vocht kan doorslaan via de gevels het huis in. Doorslaand vocht is bijvoorbeeld regen of hagel, dat via de buitenkant van uw woning naar binnen komt en daar schade aanricht. Die schade doet zich dan meestal voor op de binnenmuren van bijvoorbeeld de slaapkamer. Door de muur te impregneren, wordt deze vochtbestendig en ben je van het vochtprobleem in huis af. Meer info op azaleatuin.be

Waarom is gevelimpregnatie nuttig?

De gevel impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, is om uiteenlopende redenen nuttig om te laten uitvoeren. Er zijn diverse doelen die mensen ertoe aanzetten om de buitengevels van een impregneerlaag te voorzien. De belangrijkste doeleinden zijn:

  • Het waterdicht maken van de buitenzijde van het huis.
  • Het volledig afsluiten van kiertjes en poriën in de buitenmuren, waardoor ook warmte beter wordt vastgehouden.
  • Voorkomen dat er schimmelvorming op de gevel of aan de binnenkant van uw huis ontstaat.
  • Zorgen dat de woning aantrekkelijker wordt voor de verkoop. Huizen waarvan de gevelmuren zijn geïmpregneerd, zijn beter beschermd tegen regenschade, isoleren beter en zijn daarom meer waard.
  • Een impregneermiddel helpt om brand te vertragen. De brandvertragende werking van geïmpregneerde muren is voor veel mensen een mooie bijkomstige reden om voor deze behandelmethode te kiezen.
  • Fijn is verder dat een gevelmuur die van een impregneer-gel voorzien is, zorgt dat de buitenmuur goed beschermd blijft tegen zure regen. De buitengevel blijft er veel beter uitzien als er een beschermende gel op is aangebracht. Het oog wil ook wat! En uw woning ziet er gewoon een stuk beter uit en valt in de straat niet uit de toon, maar valt juist eerder op door de verzorgde uitstraling.
  • Een impregneermiddel op uw muren beschermt het muuroppervlakte tegen onder meer graffiti. Mocht iemand uw muren bekalken met leuzen en graffititekeningen, dan kunt u de verf snel en eenvoudig verwijderen.

Het impregneren van de gevel heeft dus niet alleen een beschermende werking tegen vocht, maar ook tegen tal van andere vervelende zaken. Wie kiest voor impregnatie van de muren slaat feitelijk meerdere vliegen in één klap en profiteert op meerdere niveaus.

Hoe gaat het impregneren van uw gevel in zijn werk

Wanneer u uw gevel impregneert of dit laat doen, is het verstandig om de gevel eerst grondig te (laten) reinigen. Vervolgens worden eventuele scheurtjes en kiertjes in de gevel opgevuld en hersteld, evenals eventuele beschadigingen aan de voeglaag. Daarna worden deuren, kozijnwerk en ramen afgedekt. Vervolgens wordt het impregneringsmiddel op de muren aangebracht.

Wat kost een behandeling met gevelimpregnering?

Gemiddeld kunt u voor het impregneren van uw buitengevel 8 à 12 euro per vierkante meter rekenen. Voor een gen gemiddeld huis zal de gevelimpregnatie zo'n 800-1000 euro kosten. Kiest u als extra voor het laten reinigen én impregneren, dan kun u rekenen op zo'n 1800-2000 euro. De kosten zijn hoger, tot ongeveer 3500 euro, als er ook veel gevoegd moet worden en schade herstel moet worden voordat tot impregnatie overgegaan wordt.