Opstijgend vocht laten behandelen

Symptomen & gevolgen van opstijgend vocht

Niets is zo akelig als als last hebben van opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd, in uw huis. Onder opstijgend vocht verstaan we vocht dat langzaam via de huismuren of via het plafond omhoog trekt. Het duidelijkst zichtbaar is dit fenomeen doordat er vochtplekken verschijnen op de muren en/of het plafond. Vaak beginnen deze aan de onderkant van de muren en trekken de plekken omhoog. Ook (donkere) schimmelplekken zij neen teken dat er een vochtprobleem is. Wordt het intrekkende vocht niet snel aangepakt, dan ontstaat er in huis een viezige, muffe geur, gaan er stukken behang op de muren losraken en kan er houtrot optreden bij de kozijnen of plinten van uw vloer. Ook kunnen er allerlei 'onverklaarbare' gezondheidsklachten optreden. Denk hierbij aam regelmatig hoesten, opspelende keelpijn, spierpijn die zich verergert of drukkende hoofdpijn. Hoog tijd om in actie te komen dus!

Oorzaken van opstijgend vocht

Optrekkend vocht kan op verschillende manieren ontstaan. Een van de grootte veroorzakers van vocht dat via de woningmuren opstijgt, is een slechte bouwconstructie of het gebruik van goedkope bouwmaterialen die kwetsbaar zijn. Voornamelijk muren waar relatief veel bouwzouten - ook wel hygroscopische zouten genoemd - in zitten, vormen een probleem. Deze bouwstof trekt namelijk veel vocht aan, waardoor de muren natuurlijk gevoelig worden voor optrekkend vocht. Verder speelt een rol dat in het verleden veel bouwondernemingen de muren, plafond en vloeren van nieuwbouwhuizen niet goed hebben laten uitdrogen. Dit heeft vaak vochtproblemen in panden en huizen tot gevolg. Weer een andere oorzaak van optrekkend vocht langs de muren is een natte, vochtige kruipruimte cq. kelder. Ruimten onder de woning die nat zijn, veroorzaken de doorgang van vocht naar ruimten in huis erboven. Vocht kan dan via de muren het huis in trekken en daar tot waterschade leiden. Houtvloeren gaan krom staan, cementmuren worden week en behangvellen vallen van de muren af...

Wat is er zoal tegen optrekkend vocht te doen?

Gelukkig zijn er goede oplossingen om definitief iets tegen optrekkend vocht te doen. Een veel toegepaste aanpak is om een waterkering in de keldermuren te plaatsen, die voorkomt dat er nog vocht omhoog kan kruipen de woning in. Al het vocht vooral op de kelderbodem licht, kiezen kelderspecialisten vaak voor het draineren van de kelderruimte. Hiertoe worden er noppenmatten aangebracht in de kelder, die zorgen voor de afvoer van overbodig water naar het rioolsysteem. Verder is het dichtmaken van de kelder een populaire activiteit. Met en afdekkend middel wordt dan de kelder volledig beschermd tegen water van buiten. Ten slotte kan, in sommige gevallen, het aanbrengen of verbeteren van het ventilatiesysteem de nattigheid in huis oplossen.

De gevel impregneren: ook een optie!

Een laatste, vrij bekende methode tegen optrekkend vocht dat via de gevels uw pand komt, is het impregneren van de buitengevels met een speciale beschermende gel. Optrekkend vocht kan namelijk ook op de bovenste verdiepingen voorkomen en heeft dan vaak te maken met het doorslaan van regenwater door de buitengevel heen. Als dit de oorzaak is van het opkruipende vocht in huis, kan het impregneren van de gevels met en vochtbeschermend middel een oplossing bieden. Vraag bij uw vochtbestrijdingsspecialist na wat zoal de mogelijkheden zijn om uw woning tegen vocht te beschermen!